Vragen en antwoorden voor begeleiders/adviseurs
Aanmelden kan tot 14 februari 2022 om 12 uur.
Ja, dat kan in principe wel. Voor deze functies zijn de rollen wel verschillend.
Ja, dat kan. Sterker nog, de projectleiding streeft naar een werkwijze met meerdere veehouders per adviseurs. Hierdoor is een beperkt aantal adviseurs nodig en is het project beter beheersbaar.
- Je hebt een onafhankelijke rol, ook al werk je (ook) voor een voerleverancier.
- Je brengt je kennis in, die je bijvoorbeeld hebt opgedaan bij inhoudelijke projectsessies over ammoniak, voeding, ruwvoer, beweiding of diergezondheid.
- Je werkt volgens een doelgerichte aanpak (via doelen stellen, verbeterplannen, maatregelen, monitoren, evalueren en opnieuw de cyclus in).
- Je hebt brede kennis van zowel voeding als ruwvoerteelt, integraliteit, diergezondheid, etc.
- Je bent samen met de veehouder betrokken bij het groepsproces en geeft follow up aan kennisvragen/weet de weg naar ontbrekende kennis te vinden.
- Je zorgt voor aanleveren van gewenste gegevens en informatie (monitoring, kwartjesmomenten (=zachte kant)). Kwartjesmomenten zijn de momenten in het proces waarop de veehouder tot een nieuw, verrassend inzicht komt. Het benoemen van deze ‘kwartjesmomenten’ kan ook uit een groepsproces komen.
- Je hebt tijd om in principe 6 x per jaar met de veehouder (en eigen adviseur) om tafel te zitten.
- Je neemt deel aan ca. 3 groepsbijeenkomsten.
- Je leidt het groepsproces van één van de 12 groepen (met 10–16 melkveehouders en bijbehorende adviseurs).
- Je begeleidt minimaal 3x per jaar een groepssessie.
- Je stimuleert groepsdeelnemers om actief deel te nemen en informatie aan te leveren.
- Je laat praktijkcases in de groepssessies bespreken die meer of minder succesvol zijn, zodat deelnemers daarvan leren.
- Je organiseert input van kennis in groepssessies (voerexperts, bedrijfskundigen, dierenarts, economie, …)
- Eventueel signaleer je kleine onderzoeksbehoeften en neemt daarop actie, (bijvoorbeeld vers grasmonsters nemen, kuilmonsters nemen, resultaten analyseren en conclusies trekken)
- Je brengt het groepsproces in beeld, analyseert resultaten en ontdekt kwartjesmomenten. Kwartjesmomenten zijn de momenten in het proces waarop de veehouder tot een nieuw, verrassend inzicht komt.
- Je rapporteert resultaten van groepsprocessen naar de projectleiding.
Voor een individuele begeleider is per deelnemer 24 uur per jaar begroot voor 6 bedrijfsbezoeken, en je wordt geacht deel te nemen aan groepsbijeenkomsten. Groepsbijeenkomsten betreffen inhoudelijke verdieping en projectaansturing.
Voor een groepsbegeleider is per groep 18 uur per jaar begroot voor 3 groepsbijeenkomsten met melkveehouders, en daarnaast wordt deze begeleider ook geacht andere groepsbijeenkomsten over de aansturing van het project bij te wonen.
Ja, voor de begeleider is een vast uurtarief bepaald voor de inzet van individuele begeleiding en het merendeel van de groepsbijeenkomsten.
Niks, mits er voldoende inspanning is geleverd om het wel te halen. Verder is het in deze pilot wel belangrijk om te weten waarom een deelnemer het niet heeft gehaald.
Voor het stellen van vragen kun je het best aansluiten bij de online spreekuren die we organiseren op:
- Maandag 31 januari om 12 uur
- Dinsdag 8 februari om 12.30 uur
Een selectiecommissie van 5 onafhankelijke personen selecteert uit de aanmeldingen ca. 40 geschikte kandidaten. De geschiktheid wordt getoetst op de antwoorden bij de inschrijving waarbij gelet wordt op ervaring qua coaching of advisering, inhoudelijke expertise, proceskennis voor individuele en groepsbegeleiding en motivatie / gedrevenheid. Ook zal gelet worden op regionale spreiding en spreiding qua organisaties.
In principe kan dat, maar liever niet. Bovendien hangt dit af van de voorkeur van de melkveehouder.
Bijna elke melkveehouder heeft een vaste voeradviseur van een bepaalde voerleverancier en/of maakt gebruik van een onafhankelijke adviesorganisatie. De voorkeur is dat de individueel begeleider een andere persoon van dezelfde organisatie is, om concurrentiestrijd te voorkomen.
Zodra de lijst met begeleiders bekend is, mogen de deelnemers hun 1e, 2e en 3e voorkeur aangeven. Vervolgens wordt gekeken of dit te combineren valt met de voorkeur van de begeleider. Daarna bepaalt het projectteam de uiteindelijke combinaties voor de hele groep deelnemers, omdat dit ook haalbaar moet zijn. Immers, als alle boeren dezelfde adviseur willen, dan is dat organisatorisch niet mogelijk.
We beginnen na de selectie en koppeling van boer en begeleider, waarschijnlijk medio maart. Vervolgens word je uitgenodigd voor een aftrapbijeenkomst waarin de project aanpak verder wordt toegelicht.