Routekaarten vers gras en bemesting
Welke stappen zijn van belang om voldoende gras met het gewenste RE-gehalte te kunnen oogsten? Koe & Eiwit ontwikkelde twee routekaarten voor zowel het bemesten als tijdens het weiden een aantal nuttige tips, analyses en rekenvoorbeelden.
Bemesting
Met een goed plan leg je de basis voor voldoende gras met het juiste RE-gehalte, ook bij lage bemestingsniveaus.
Een niet optimale verdeling van dierlijke mest en kunstmest leidt tot meer wisselende RE-gehalten en een lagere drogestof opbrengst. Een laag RE in gras(kuil) leidt tot een grotere behoefte aan eiwitrijk krachtvoer. Een hoog RE gehalte duidt op stikstof wat (nog) niet benut is voor grasgroei. Ook is het dan moeilijker om een scherp RE in het rantsoen te realiseren. Een passende bemesting en een juist oogstmoment zijn hierbij bepalend. In de ‘Nutriënt Verontreinigde’ gebieden is het op lichte gronden lastig om zonder de inzet van klaver goede opbrengsten te halen met een reëel RE-gehalte.
Download kaart: Routekaart bemesting voor een optimaal RE-gehalte en goede stikstofbenutting binnen wettelijke normen
Vers gras
Tijdens het weideseizoen heeft het eiwitgehalte van vers gras veel invloed op het eiwitgehalte in het totale rantsoen. Afhankelijk van de samenstelling van het basisrantsoen is het mogelijk variërende eiwitgehaltes in het gras te corrigeren. Eiwitrijk grasland kan vervangen worden door een energierijke variant. Extra maisvoeren werkt ook goed bij een te hoog RE gehalte. Een laatste tip is nog om het weiden (of oogsten) uit te stellen. Bij drie dagen scheelt dit al 10 gram eiwit, en bij 6 dagen 20 gram.
Bespreek deze routekaarten met uw adviseur en maak een passend bemestingsplan, bij voorkeur per perceel, en een rantsoenplan voor de veestapel.
Download kaart: Zo corrigeer je op RE in vers gras voor een optimaal RE-gehalte en goede stikstofbenutting binnen wettelijke normen