Nieuws

Koe en Eiwit-deelnemers in 2023 gemiddeld op 158 RE

3 juni 2024

Vooral door te sturen op het RE- gehalte in de graskuil, is het Koe en Eiwit-deelnemers gelukt om het gemiddelde RE-gehalte te verlagen van 162 in 2021 (het jaar voordat…

Lees verder

Koe en Eiwit: geen jaar is gelijk

22 mei 2024

De voedingsknoppen waar Koe en Eiwit-deelnemers aan draaien, op weg naar 155RE, zijn vorig jaar september in beeld gebracht. Maar wat voor 2023 de beste strategie was, hoeft dat voor…

Lees verder
Mark Kesterloo - Vers gras monsters

Met meer weiden en ander krachtvoer richting RE-doel

3 mei 2024

Deelnemers aan Koe en Eiwit kiezen elk hun eigen strategie om naar 155RE in het rantsoen toe te werken. Aan welke knoppen draaien ze en welke inzichten hebben ze opgedaan?…

Lees verder

Koe en Eiwit-deelnemers aan de slag met vers grasanalyses

23 april 2024

De kwaliteit van vers gras, zowel voor weidegang als voor het maaimoment, is cruciaal voor het verlagen van het RE in het melkveerantsoen. Praktijkpilot Koe en Eiwit heeft een nieuw…

Lees verder

RE-gehalte in het rantsoen heeft vooral invloed op ammoniakemissie

26 februari 2024

Wat zijn de kenmerken van bedrijven die een laag en hoog RE hebben? Wat zijn de verschillen tussen collega melkveehouders en waar komen die vandaan? En, zeker zo interessant, welk…

Lees verder

Slim bemesten voor gewenste ruw-eiwit niveau in ruwvoer

12 februari 2024

In het realiseren van 155 RE per kg ds in het totale rantsoen, speelt de graskuil een cruciale rol. Voor wát er de kuil in gaat, is bemesting weer belangrijk.…

Lees verder

RE-gehalte in rantsoen omlaag door uitwisseling krachtvoergrondstoffen

9 februari 2024

Draaien aan de voedingsknoppen zonder dat de melkproductie in gevaar komt. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door verschillende grondstoffen tegen elkaar uit te wisselen en zo hun eigenschappen optimaal te…

Lees verder

Met krachtvoer sturen op een totaalrantsoen van 155 g RE per kg ds

11 januari 2024

Weten wat het streefgetal is voor het RE gehalte in krachtvoer, op basis van de bestaande rantsoensituatie, helpt melkveehouders richting een rantsoen van 155 g/kg ds op bedrijfsniveau. Daarvoor heeft…

Lees verder

Minder eiwit voeren, minder mestafzet

18 november 2023

Eiwitverlaging in het rantsoen is een actuele maatregel om ammoniakemissie te verminderen. In de pilot Koe en Eiwit streven we naar 155 Re/ kg ds in het rantsoen van de…

Lees verder
De premix bestaande uit gewalste bietenpulp, maisvlokken, raapzaadschilfers, granen (alkagrain) en melasse

Goede melkproductie, duurzame koeien en een ruweiwit van 155: het kan!

15 november 2023

Sommige deelnemers aan het project Koe en Eiwit vragen zich af of een ruweiwit van 155 gr/kg ds ten koste gaat van de melkproductie en de gezondheid van het vee.…

Lees verder
Minder eiwit voeren is vakmanschap - artikel Boerderij 18-10-2023

Minder eiwit voeren is vakmanschap

20 oktober 2023

In gesprek met Koe en Eiwit-begeleiders over maatregelen voor eiwitverlaging in het rantsoen. Wat zijn de effecten en wat vraagt het aan vakmanschap van de melkveehouders? Lees er meer over…

Lees verder
Voedingsknoppen

Naar 155RE in het rantsoen? Zó gaan de Koe en Eiwit-boeren dat doen!

18 september 2023

In de pilot Koe en Eiwit werken 150 melkveehouders aan de projectdoelstelling van 155 gram ruw eiwit per kg droge stof (of lager) in het totaal rantsoen. Om te weten…

Lees verder

Eurofins-resultaten laten voorjaarskuilen met hoge verteerbaarheid zien

15 augustus 2023

De recent door Eurofins gepubliceerde resultaten van de eerste voorjaarskuilen, laten kuilen zien met een hoge verteerbaarheid en een gemiddeld VEM van ruim 970. Bovendien bevatten de kuilen veel suiker;…

Lees verder

Koe en Eiwit deelnemer en -begeleider in de Boerderij

11 augustus 2023

Veel vers gras in de koe én sturen op het gewenste RE, hoe doe je dat? In de Boerderij vertellen melkveehouder Wim van Tilburg en begeleider Jehannes Fopma waar kansen…

Lees verder
Bijproduct

Welk bijproduct bij welk rantsoen?

23 juni 2023

Aardappelsnippers, bietenpulp, bierbostel, maisglutenvoer, tarwegistconcentraat; het zijn (vochtige) bijproducten die het rantsoen smakelijk(er) maken. En vaak een positief effect hebben op de productie. Maar welk bijproduct past het beste bij…

Lees verder

Hooi, daar zit wat in

15 juni 2023

Koe en Eiwit-deelnemer Henri Kuijt uit IJsselstein houdt van wel van uitdagingen. Daarom heeft hij een hooischuur gebouwd om zelf gras te drogen. Grashooi is de officiële naam. Het streven…

Lees verder
Praktijkervaring Grassa

Praktijkervaring Grassa

5 juni 2023

Koeien voeren met ‘ontsloten gras’… wat betekent dat in de praktijk voor voeropname, melkgift en melksamenstelling? Koe en Eiwitdeelnemer Willy Baltussen deed mee aan een praktijkproef van Grassa, het bedrijf…

Lees verder
Tussentijdse rapportage 2022-2023

Resultaten eerste jaar Koe en Eiwit

30 mei 2023

Het Ministerie van LNV was benieuwd hoe het eerste jaar van Koe en Eiwit gelopen is. We hebben hen in mei via een beknopte infographic op de hoogte gebracht. Daarmee…

Lees verder
Koe en Eiwitdeelnemer Ron Iwema

Veldbonen als krachtvoer

15 mei 2023

Veldbonen leveren eiwit van eigen land en zijn een financieel interessante vervanger voor soja. Voor Koe en Eiwitdeelnemer Ron Iwema in het Groningse Rasquert reden om na de aankoop van…

Lees verder
Erwin Maathuis tijdens de landelijke inspiratiedag op 10 februari 2023

In gesprek met LNV over 155RE

5 mei 2023

In de praktijkpilot Koe en Eiwit ligt de eiwitlat nóg lager dan de sectornorm van 160RE. Is dat haalbaar en volhoudbaar? En wat betekent dat voor de toekomst van de…

Lees verder

Drogere kuil nuttig sturingsmechanisme voor rantsoen

20 april 2023

Het kuilseizoen is begonnen. Een periode die het ‘rantsoenkapitaal’ voor de rest van het jaar bepaalt. Bemesting en het juiste maaimoment zijn belangrijk voor de kwaliteit en het droge stofgehalte…

Lees verder