Groepsbijeenkomsten Koe en Eiwit door heel Nederland

Vandaag komt de Koe en Eiwit groep ‘Klei gemiddeld’ voor het eerst bij elkaar in Kampen. Met een opvallend ferme handdruk stellen deze melkveehouders zich voor: Ron, Roelof, Sandra, Simon. Ze komen uit Friesland en Noord-Holland, de afvaardiging uit Overijssel was er al.

Stel stoere melkveehouders bij elkaar.

Een belangrijk doel van de eerste bijeenkomst is om elkaar te leren kennen. Prachtig om aan de hand van de luchtopname in Google maps over je eigen bedrijf te vertellen. Het is wel duidelijk dat hier mensen bij elkaar zijn die van aanpakken weten. Bedrijfsverplaatsing na bedrijfsverplaatsing komt in de verhalen naar voren. Ongeveer de helft melkt automatisch. En beweiding is een uitstekend gespreksonderwerp. De een vindt het een crime, de ander beweidt zelfs een periode 24/7. Hoe krijg je de dames gemotiveerd om hun rantsoen buiten zelf op te halen? Ook als het regent of wat warmer weer wordt? Moet je ze opvoeden, opsluiten, jong al leren beweiden of is dat onzin en hebben de vaarzen het binnen 2 dagen onder de knie?

Een paar ondernemers met schitterende bedrijven zitten in de fase van onzekerheid over de toekomst van het bedrijf qua opvolging. Maar ook jonge mannen die vol energie en vol trots over hun bedrijf vertellen. Over wat ze allemaal al gedaan hebben en hoe ze dag en nacht werken om er wat van te maken. Jeetje wat knap! Voor de volgende keer willen ze wel meer de bodem induiken, “Want daar begint het uiteindelijk allemaal”. Laat dat nou net op het lijf geschreven zijn van groepsbegeleider Dick Jan Koster! Ondertussen spotten de melkveehouders buiten een maaiende boer. Dat maakt wel wat onrustig als je dan binnen in een zaaltje zit.

Na de lunch was er uitleg over mijn.koeeneiwit.nl, het online leerplatform voor alle deelnemers en begeleiders. Maar bij een aantal was de aandacht toen al bij het bedrijfsbezoek. Want daar moet het toch gebeuren!

Minder eiwit in het rantsoen is een van de managementmaatregelen waarmee melkveehouders de stikstofefficiëntie op hun bedrijf kunnen verbeteren. In de 4-jarige praktijkpilot Koe en Eiwit kunnen zij samen met hun voeradviseur en extra onafhankelijk advies ontdekken waar het voerspoor kansen biedt. Met oog voor melkproductie en diergezondheid. Wetenschappers van Wageningen Livestock Research (WUR) voeren de pilot uit, waarbij samenwerking wordt gezocht met veevoerleveranciers, adviseurs en dierenartsen. Aan de pilot doen 153 melkveehouders verspreid over Nederland mee.

De focus van de praktijkpilot ligt op het monitoren van de optimalisatie van het rantsoen van de veestapel. Met als doel een verlaging van het ruw eiwitgehalte tot 155 gram ruw eiwit per kg droge stof. Ruwvoermanagement is hierbij een belangrijk onderdeel. Hoe beter de melkveehouder dit onderdeel van de stikstofkringloop in de vingers heeft, hoe meer knoppen er zijn om aan te draaien voor een efficiënte bedrijfsvoering. Als blijkt dat scherp(er) voeren kan, dan is dat regelrechte winst. Ook in de portemonnee van de boer, want aanvoer van eiwit kost geld.