Eurofins-resultaten laten voorjaarskuilen met hoge verteerbaarheid zien

De recent door Eurofins gepubliceerde resultaten van de eerste voorjaarskuilen, laten kuilen zien met een hoge verteerbaarheid en een gemiddeld VEM van ruim 970. Bovendien bevatten de kuilen veel suiker; volgens Eurofins ‘net krachtvoer’. Het gras is in een relatief jong stadium gemaaid, daardoor is het eiwitgehalte ook hoog (170 gr RE). In tabel 1 de uitslagen van de eerste 1000 kuilen die Eurofins dit jaar onderzocht. Ook de tweede snede lijkt van goede kwaliteit.

Sturen op eiwit in winterrantsoen

Wat betekent dit nu voor het winterrantsoen straks, hoe sturen we in de richting van de 155gr ruw eiwit in het rantsoen? Henry van Ittersum, onafhankelijk voeradviseur en ook een van de Koe en Eiwit-begeleiders zegt er het volgende over: “Je moet het ruwvoer het werk laten doen. Met deze kwaliteit ruwvoer kan er worden bespaard op krachtvoer, en je hoeft heus geen eiwitrijke brok te voeren, een ‘rustige’ basisbrok (135gr RE) is bij deze ruwvoerkwaliteit wel voldoende.”

Henry illustreert het aan de hand van een eenvoudige berekening: “Stel, we streven naar 200 gram brok per liter melk. Bij een gemiddelde melkproductie van 30 kg per dag komt dit neer op een krachtvoergift van gemiddeld 6 kg per koe per dag (ervanuit gaande dat een koe ongeveer 15 kg ds uit ruwvoer vreet, waarvan 3,5 kg ds uit snijmais). Dan zou dit rantsoen voor wat de VEM-behoefte betreft, voldoende zijn voor ruim 34 kg melk. Ook de eiwitbehoefte is ruim voldoende. Een brok met maximaal 155 gr RE is meer dan genoeg. Aanvullen met soja of raap is dan ook niet nodig. Houd wel de hoeveelheid DVE in de gaten: het krachtvoer moet wel voldoende DVE (en een negatieve OEB) hebben.”

Gelet op het bovenstaande zal er best nog wel een (kleine) hoeveelheid kuil van de eerste snede vervangen kunnen worden door een wat mindere kuil.

 

Tabel 1 uitslagen gemiddelden voorjaarskuilen (bron: Eurofins)

Tabel 1 uitslagen gemiddelden voorjaarskuilen (bron: Eurofins)

Winterrantsoen samenstellen op basis van analyses

De opbrengst van de derde snede gras valt als gevolg van de droogte tegen, maar de groei zit er weer goed in. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid ook wel een eiwitrijke kuil worden. Ook de snijmais staat er over het algemeen redelijk goed voor. Wanneer de diverse analyses bekend zijn, maak dan het winterrantsoen. Wanneer je 950 VEM per kg ds uit ruwvoer kunt realiseren, is 6 kg brok voldoende voor ruim 30 kg melk, een mooi uitgangspunt.  Wees daarbij kritisch op de hoeveelheid en de kwaliteit krachtvoer, een eenvoudige basisbrok zal in veel gevallen voldoende zijn.