Nieuws

Schematische weergave ammoniak en ureumstromen door het lichaam van de koe

Melkureum, wat kun je er mee op weg naar 155RE?

3 oktober 2024

In de praktijkpilot Koe en Eiwit draait het om een rantsoen van gemiddeld 155 RE/kg ds op bedrijfsniveau. Het ruw eiwitgehalte in het rantsoen is een belangrijke parameter als het…

Lees verder

7 vragen over Diergezondheidsmonitoring bij 155RE

27 september 2024

Onderzoeker en dierenarts Axel van Ruitenbeek van Wageningen Livestock Research is verantwoordelijk voor het deelonderzoek ‘Diergezondheid’ binnen de praktijkpilot Koe & Eiwit. Over een half jaar verwacht hij alle data…

Lees verder

155 Gram Ruw Eiwit: winfactor voor veehouder en gestelde milieudoelen

20 september 2024

In 2022 gingen 155 melkveehouders in de praktijkpilot Koe en Eiwit de uitdaging aan om het ruw eiwit in hun rantsoen te verlagen naar 155RE/kg ds. De deelnemers worden daarbij…

Lees verder
Om broei te voorkomen, wordt speciale (krimp)folie gebruikt

Laag RE blijft lastig bij een rantsoen met veel gras

2 september 2024

Maatschap Vergeer uit Bodegraven neemt enthousiast deel aan de praktijkpilot Koe en Eiwit. Het bedrijf is zelfvoorzienend en wil zoveel mogelijk grasproducten van eigen land benutten en (de aankoop van)…

Lees verder

Koe en Eiwit-tool brengt graslandmanagement deelnemers in beeld

5 juli 2024

Analyse van gegevens uit Mijn.bedrijfsbezoeken, de online tool voor de vastlegging van relevante informatie uit bedrijfsbezoeken, laat over 2023 zien hoe Koe en Eiwit-deelnemers werken aan verlaging van het RE-gehalte…

Lees verder
Frank Mijs: ‘’Het totale rantsoen bevat op dit moment minder dan 150 gram RE. Vorig jaar was dit zelfs onder de 140 gram RE, maar daar ben ik van teruggekomen. Dat kost mij uiteindelijk toch wat kilogrammen melk."

Nieuwsgierigheid naar effect op diergezondheid

2 juli 2024

Maak kennis met Frank Mijs, een van de 155 melkveehouders in Nederland die deelnemen aan de praktijkpilot Koe & Eiwit. Frank voert zijn koeien al jarenlang een rantsoen met minder…

Lees verder

Geen verschil in ruw eiwit-rantsoen tussen opstallers en beweiders

14 juni 2024

Het totale rantsoen van de Koe en Eiwit-deelnemers in 2023 zit gemiddeld op 158 RE/kg ds. Daarin is geen verschil tussen bedrijven die opstallen (geen vers gras) en beweiders (veel…

Lees verder

Effecten diergezondheid vraagt om langetermijnonderzoek

14 juni 2024

Wat zijn de effecten van een eiwitverlaging naar 155RE in het rantsoen op de diergezondheid? Dierenarts Sebastian Claessens is betrokken bij het project Koe & Eiwit, dat de diergezondheid monitort.…

Lees verder

“Scherper op RE in krachtvoer, maar zorg wel dat energie op peil blijft”

14 juni 2024

Rantsoenaanpassingen voor een lager RE is maatwerk en vraagt om vakmanschap en focus. Elke Koe en Eiwit-deelnemer kiest daarbij zijn/haar eigen strategie. Leren van elkaar is een van de doelen…

Lees verder

Wat zijn de RE-ondergrenzen van een melkveerantsoen?

4 juni 2024

Voor een lagere stikstof(N)- en ammoniakemissie (NH3), is een lager ruw eiwitgehalte (RE) nodig. Dat zorgt bovendien voor minder mestafzet en daarmee ook voor een positief economisch effect. Vaak staan…

Lees verder

Koe en Eiwit-deelnemers in 2023 gemiddeld op 158 RE

3 juni 2024

Vooral door te sturen op het RE- gehalte in de graskuil, is het Koe en Eiwit-deelnemers gelukt om het gemiddelde RE-gehalte te verlagen van 162 in 2021 (het jaar voordat…

Lees verder

Koe en Eiwit: geen jaar is gelijk

22 mei 2024

De voedingsknoppen waar Koe en Eiwit-deelnemers aan draaien, op weg naar 155RE, zijn vorig jaar september in beeld gebracht. Maar wat voor 2023 de beste strategie was, hoeft dat voor…

Lees verder
Mark Kesterloo - Vers gras monsters

Met meer weiden en ander krachtvoer richting RE-doel

3 mei 2024

Deelnemers aan Koe en Eiwit kiezen elk hun eigen strategie om naar 155RE in het rantsoen toe te werken. Aan welke knoppen draaien ze en welke inzichten hebben ze opgedaan?…

Lees verder

Koe en Eiwit-deelnemers aan de slag met vers grasanalyses

23 april 2024

De kwaliteit van vers gras, zowel voor weidegang als voor het maaimoment, is cruciaal voor het verlagen van het RE in het melkveerantsoen. Praktijkpilot Koe en Eiwit heeft een nieuw…

Lees verder

RE-gehalte in het rantsoen heeft vooral invloed op ammoniakemissie

26 februari 2024

Wat zijn de kenmerken van bedrijven die een laag en hoog RE hebben? Wat zijn de verschillen tussen collega melkveehouders en waar komen die vandaan? En, zeker zo interessant, welk…

Lees verder

Slim bemesten voor gewenste ruw-eiwit niveau in ruwvoer

12 februari 2024

In het realiseren van 155 RE per kg ds in het totale rantsoen, speelt de graskuil een cruciale rol. Voor wát er de kuil in gaat, is bemesting weer belangrijk.…

Lees verder

RE-gehalte in rantsoen omlaag door uitwisseling krachtvoergrondstoffen

9 februari 2024

Draaien aan de voedingsknoppen zonder dat de melkproductie in gevaar komt. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door verschillende grondstoffen tegen elkaar uit te wisselen en zo hun eigenschappen optimaal te…

Lees verder

Met krachtvoer sturen op een totaalrantsoen van 155 g RE per kg ds

11 januari 2024

Weten wat het streefgetal is voor het RE gehalte in krachtvoer, op basis van de bestaande rantsoensituatie, helpt melkveehouders richting een rantsoen van 155 g/kg ds op bedrijfsniveau. Daarvoor heeft…

Lees verder

Minder eiwit voeren, minder mestafzet

18 november 2023

Eiwitverlaging in het rantsoen is een actuele maatregel om ammoniakemissie te verminderen. In de pilot Koe en Eiwit streven we naar 155 Re/ kg ds in het rantsoen van de…

Lees verder
De premix bestaande uit gewalste bietenpulp, maisvlokken, raapzaadschilfers, granen (alkagrain) en melasse

Goede melkproductie, duurzame koeien en een ruweiwit van 155: het kan!

15 november 2023

Sommige deelnemers aan het project Koe en Eiwit vragen zich af of een ruweiwit van 155 gr/kg ds ten koste gaat van de melkproductie en de gezondheid van het vee.…

Lees verder
Minder eiwit voeren is vakmanschap - artikel Boerderij 18-10-2023

Minder eiwit voeren is vakmanschap

20 oktober 2023

In gesprek met Koe en Eiwit-begeleiders over maatregelen voor eiwitverlaging in het rantsoen. Wat zijn de effecten en wat vraagt het aan vakmanschap van de melkveehouders? Lees er meer over…

Lees verder