Nieuws
Koe en Eiwit deelnemers kijken kritisch naar krachtvoer
Binnen het project Koe en Eiwit wordt jaarlijks tijdens het eerste individuele bedrijfsbezoek de voerstrategie voor het komende jaar bepaald. De melkveehouder is hierbij in de lead. Zo is ook…
Lees verderOok met minder eiwit blijven koe en kalf gezond
Op de 150 bedrijven die deelnemen aan het project Koe en Eiwit heeft het verlagen van het ruw eiwit in het totale rantsoen geen nadelige gevolgen voor de gezondheid van…
Lees verderZandbedrijven combineren laag eiwit met hoog saldo per koe
Zandbedrijven in het project Koe en Eiwit voerden gemiddeld meer mais en eiwitrijker krachtvoer. Ze realiseerden daardoor een hogere melkproductie per koe dan klei- en veenbedrijven. Die hogere productie leidde…
Lees verderGeen reden tot zorg: Koeien blijven gezond met minder ruw eiwit
Onderzoek naar diergezondheid binnen het project Koe & Eiwit laat zien dat de vrees dat een lager ruw eiwitgehalte in het rantsoen leidt tot gezondheidsproblemen bij koeien en kalveren ongegrond…
Lees verderKalf én koe gezond bij minder eiwit: cijfers geven vertrouwen
Het project Koe & Eiwit onderzoekt hoe melkveehouders het ruw eiwitgehalte in het rantsoen kunnen verlagen richting de 155 gram per kilogram droge stof zonder dat dit ten koste gaat…
Lees verderKoe en Eiwit melkveehouders richting projectdoel van 155 RE
De 150 deelnemers aan Koe en Eiwit hebben in 2024 gemiddeld 156 gram ruw eiwit (RE) per kg droge stof in het rantsoen gerealiseerd. Dat is 5 gram lager dan…
Lees verderDeelnemer Koe en Eiwit en deelproject diergezondheidsmonitoring ‘in de kijker’
Bekijk de fotoserie: Laag eiwit en toch hard melken op veeteelt.nl
Lees verderResultaten 2 jaar diergezondheidsmonitoring
Heeft een lager ruw eiwit consequentues voor diergezondheid? Afgelopen twee jaar is bij 20 melkveehouders van Koe en Eiwit de diergezondheid van alle diergroepen gemonitord. De resultaten werden vandaag gedeeld…
Lees verderMotieven en belemmeringen voor verlagen ruw eiwit in rantsoen
Bevindingen uit het project Koe en Eiwit Minder eiwit voeren vraagt om verandering; in je mindset en in je bedrijfsvoering. Wat helpt en wat weerhoudt melkveehouders om naar 155RE te…
Lees verderOveral wat wegsnoepen
Johan de Bruin heeft samen met zijn vrouw Angela een bedrijf in het Friese Bantega met 50 ha overwegend veengrond met daarop een kleidek van 20 tot 40 cm. Net…
Lees verderRoutekaarten vers gras en bemesting
Welke stappen zijn van belang om voldoende gras met het gewenste RE-gehalte te kunnen oogsten? Koe & Eiwit ontwikkelde twee routekaarten voor zowel het bemesten als tijdens het weiden een…
Lees verderPeiling: invloed van ontwikkelingen in de melkveesector op ruw eiwit in het totaalrantsoen
De landbouwsector heeft te maken met een aantal koerswijzigingen. Het beleid wordt hier de komende jaren op aangepast. Denk aan het verlies van derogatie. Het project Koe en Eiwit heeft…
Lees verderHet kan! Laag RE-gehalte én een goede melkproductie op biologisch bedrijf
Pier Eringa runt samen met zijn vrouw en zoon een biologisch melkveebedrijf in Burgwerd, Friesland. Het bedrijf is al jarenlang volledig biologisch, een keuze die Pier van begin af aan…
Lees verderKoe en Eiwit, óók input voor de toekomstige generatie melkveehouders
Het Koe en Eiwit-project ontwikkelt voor, en met behulp van, melkveehouders en begeleiders praktijkgerichte kennis over eiwitverlaging en ammoniakreductie. De betrokken begeleiders binnen het project zijn niet alleen maar voerspecialisten.…
Lees verder155RE en economie: over eiwitverlaging, melkproductie en inkomen
Betekent minder RE in het rantsoen ook minder in de melktank en portemonnee? Het is een veelgehoorde vraag binnen de praktijkpilot Koe en Eiwit. We legden ‘m voor aan Hans…
Lees verderOok op veengrond naar 155 ruw eiwit in het rantsoen
Erik Visscher heeft een melkveebedrijf in Staphorst en is deelnemer aan de praktijkpilot Koe en Eiwit, in de groep ‘veen’. Doorgaans wordt op veenbedrijven veel gras gevoerd en blijkt het…
Lees verderVerlagen van RE in rantsoen mag niet ten koste gaan van melkproductie
Freek Spithoven (44) en zijn vrouw Denise Zumbrink (45) zijn enthousiaste deelnemers aan de praktijkpilot Koe en Eiwit. Op hun melkveebedrijf met 125 melkkoeien draait alles om “rust, reinheid en…
Lees verderMelkureum, wat kun je er mee op weg naar 155RE?
In de praktijkpilot Koe en Eiwit draait het om een rantsoen van gemiddeld 155 RE/kg ds op bedrijfsniveau. Het ruw eiwitgehalte in het rantsoen is een belangrijke parameter als het…
Lees verder7 vragen over Diergezondheidsmonitoring bij 155RE
Onderzoeker en dierenarts Axel van Ruitenbeek van Wageningen Livestock Research is verantwoordelijk voor het deelonderzoek ‘Diergezondheid’ binnen de praktijkpilot Koe & Eiwit. Over een half jaar verwacht hij alle data…
Lees verder155 Gram Ruw Eiwit: winfactor voor veehouder en gestelde milieudoelen
In 2022 gingen 155 melkveehouders in de praktijkpilot Koe en Eiwit de uitdaging aan om het ruw eiwit in hun rantsoen te verlagen naar 155RE/kg ds. De deelnemers worden daarbij…
Lees verderLaag RE blijft lastig bij een rantsoen met veel gras
Maatschap Vergeer uit Bodegraven neemt enthousiast deel aan de praktijkpilot Koe en Eiwit. Het bedrijf is zelfvoorzienend en wil zoveel mogelijk grasproducten van eigen land benutten en (de aankoop van)…
Lees verder- 1
- 2
- 3
- 4
- Volgende »