Nieuws
Overal wat wegsnoepen
Johan de Bruin heeft samen met zijn vrouw Angela een bedrijf in het Friese Bantega met 50 ha overwegend veengrond met daarop een kleidek van 20 tot 40 cm. Net…
Lees verderRoutekaarten vers gras en bemesting
Welke stappen zijn van belang om voldoende gras met het gewenste RE-gehalte te kunnen oogsten? Koe & Eiwit ontwikkelde twee routekaarten voor zowel het bemesten als tijdens het weiden een…
Lees verderPeiling: invloed van ontwikkelingen in de melkveesector op ruw eiwit in het totaalrantsoen
De landbouwsector heeft te maken met een aantal koerswijzigingen. Het beleid wordt hier de komende jaren op aangepast. Denk aan het verlies van derogatie. Het project Koe en Eiwit heeft…
Lees verderHet kan! Laag RE-gehalte én een goede melkproductie op biologisch bedrijf
Pier Eringa runt samen met zijn vrouw en zoon een biologisch melkveebedrijf in Burgwerd, Friesland. Het bedrijf is al jarenlang volledig biologisch, een keuze die Pier van begin af aan…
Lees verderKoe en Eiwit, óók input voor de toekomstige generatie melkveehouders
Het Koe en Eiwit-project ontwikkelt voor, en met behulp van, melkveehouders en begeleiders praktijkgerichte kennis over eiwitverlaging en ammoniakreductie. De betrokken begeleiders binnen het project zijn niet alleen maar voerspecialisten.…
Lees verder155RE en economie: over eiwitverlaging, melkproductie en inkomen
Betekent minder RE in het rantsoen ook minder in de melktank en portemonnee? Het is een veelgehoorde vraag binnen de praktijkpilot Koe en Eiwit. We legden ‘m voor aan Hans…
Lees verderOok op veengrond naar 155 ruw eiwit in het rantsoen
Erik Visscher heeft een melkveebedrijf in Staphorst en is deelnemer aan de praktijkpilot Koe en Eiwit, in de groep ‘veen’. Doorgaans wordt op veenbedrijven veel gras gevoerd en blijkt het…
Lees verderVerlagen van RE in rantsoen mag niet ten koste gaan van melkproductie
Freek Spithoven (44) en zijn vrouw Denise Zumbrink (45) zijn enthousiaste deelnemers aan de praktijkpilot Koe en Eiwit. Op hun melkveebedrijf met 125 melkkoeien draait alles om “rust, reinheid en…
Lees verderMelkureum, wat kun je er mee op weg naar 155RE?
In de praktijkpilot Koe en Eiwit draait het om een rantsoen van gemiddeld 155 RE/kg ds op bedrijfsniveau. Het ruw eiwitgehalte in het rantsoen is een belangrijke parameter als het…
Lees verder7 vragen over Diergezondheidsmonitoring bij 155RE
Onderzoeker en dierenarts Axel van Ruitenbeek van Wageningen Livestock Research is verantwoordelijk voor het deelonderzoek ‘Diergezondheid’ binnen de praktijkpilot Koe & Eiwit. Over een half jaar verwacht hij alle data…
Lees verder155 Gram Ruw Eiwit: winfactor voor veehouder en gestelde milieudoelen
In 2022 gingen 155 melkveehouders in de praktijkpilot Koe en Eiwit de uitdaging aan om het ruw eiwit in hun rantsoen te verlagen naar 155RE/kg ds. De deelnemers worden daarbij…
Lees verderLaag RE blijft lastig bij een rantsoen met veel gras
Maatschap Vergeer uit Bodegraven neemt enthousiast deel aan de praktijkpilot Koe en Eiwit. Het bedrijf is zelfvoorzienend en wil zoveel mogelijk grasproducten van eigen land benutten en (de aankoop van)…
Lees verderKoe en Eiwit-tool brengt graslandmanagement deelnemers in beeld
Analyse van gegevens uit Mijn.bedrijfsbezoeken, de online tool voor de vastlegging van relevante informatie uit bedrijfsbezoeken, laat over 2023 zien hoe Koe en Eiwit-deelnemers werken aan verlaging van het RE-gehalte…
Lees verderNieuwsgierigheid naar effect op diergezondheid
Maak kennis met Frank Mijs, een van de 155 melkveehouders in Nederland die deelnemen aan de praktijkpilot Koe & Eiwit. Frank voert zijn koeien al jarenlang een rantsoen met minder…
Lees verderGeen verschil in ruw eiwit-rantsoen tussen opstallers en beweiders
Het totale rantsoen van de Koe en Eiwit-deelnemers in 2023 zit gemiddeld op 158 RE/kg ds. Daarin is geen verschil tussen bedrijven die opstallen (geen vers gras) en beweiders (veel…
Lees verderEffecten diergezondheid vraagt om langetermijnonderzoek
Wat zijn de effecten van een eiwitverlaging naar 155RE in het rantsoen op de diergezondheid? Dierenarts Sebastian Claessens is betrokken bij het project Koe & Eiwit, dat de diergezondheid monitort.…
Lees verder“Scherper op RE in krachtvoer, maar zorg wel dat energie op peil blijft”
Rantsoenaanpassingen voor een lager RE is maatwerk en vraagt om vakmanschap en focus. Elke Koe en Eiwit-deelnemer kiest daarbij zijn/haar eigen strategie. Leren van elkaar is een van de doelen…
Lees verderWat zijn de RE-ondergrenzen van een melkveerantsoen?
Voor een lagere stikstof(N)- en ammoniakemissie (NH3), is een lager ruw eiwitgehalte (RE) nodig. Dat zorgt bovendien voor minder mestafzet en daarmee ook voor een positief economisch effect. Vaak staan…
Lees verderKoe en Eiwit-deelnemers in 2023 gemiddeld op 158 RE
Vooral door te sturen op het RE- gehalte in de graskuil, is het Koe en Eiwit-deelnemers gelukt om het gemiddelde RE-gehalte te verlagen van 162 in 2021 (het jaar voordat…
Lees verderKoe en Eiwit: geen jaar is gelijk
De voedingsknoppen waar Koe en Eiwit-deelnemers aan draaien, op weg naar 155RE, zijn vorig jaar september in beeld gebracht. Maar wat voor 2023 de beste strategie was, hoeft dat voor…
Lees verderMet meer weiden en ander krachtvoer richting RE-doel
Deelnemers aan Koe en Eiwit kiezen elk hun eigen strategie om naar 155RE in het rantsoen toe te werken. Aan welke knoppen draaien ze en welke inzichten hebben ze opgedaan?…
Lees verder- 1
- 2
- 3
- Volgende »